„Czarny Czosnek” to nasze nowe odkrycie przywiezione z tegorocznego FoodShow2018 w Katowicach!!!
Dostępny jest w wielu formach m.in. jako:
- całe główki czosnku czy też już rozdzielone pojedyncze ząbki,
- pasta czyli czosnek utarty z odrobiną oleju,
- proszek przygotowany z wysuszonych i roztartych na pył ząbków czosnku.
O samym produkcie napiszemy zapewne szerzej niebawem a do tego czasu polecamy lekturę na stronie internetowej polskiego producenta: Czarny czosnek
W pierwszej kolejności wzięliśmy na warsztaty pojedyncze ząbki i przygotowaliśmy kilka przepisów z jego wykorzystaniem. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem do którego Was gorąco zachęcamy aby samemu wypróbować.
Składniki
(przepis na 4 porcje):
2 korzenie pietruszki
½ selera
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki oleju
5 ząbków czarnego czosnku
1 ½ szklanki mleka
2 szklanki wywaru warzywnego
2-3 duże ziemniaki
100 g zielonego sera pleśniowego
1 łodyga cebulki dymki
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obrać pietruszkę oraz seler, umyć i pokroić w kostkę
- Obrać cebulę i posiekać w kostkę.
- Usunąć łyka z selera naciowego, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
- Posiekać drobno na plasterki trzy ząbki czarnego czosnku.
- Rozgrzać olej i smażyć cebulę wraz z czosnkiem aż do zeszklenia a następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i smażyć dalsze 5-7 minut.
- Przełożyć podsmażone warzywa do garnka, zalać mlekiem oraz wywarem i gotować do miękkości przez 10-15 minut a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
- Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut do miękkości a następnie odcedzić.
- Pokroić w cienkie plasterki pozostałe ząbki czarnego czosnku.
- Umyć szczypiorek z cebuli dymki, osuszyć i drobno pokroić.
- Podawać zupę gorąca z ułożoną garścią ziemniaków na środku, posypać pokruszonym serem z zieloną pleśnią, cebulą dymką oraz udekorować plasterkami czarnego czosnku. Posypać lekko świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać.