Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

„Czarny Czosnek” to nasze nowe odkrycie przywiezione z tegorocznego FoodShow2018 w Katowicach!!!

Dostępny jest w wielu formach m.in. jako:

  • całe główki czosnku czy też już rozdzielone pojedyncze ząbki,
  • pasta czyli czosnek utarty z odrobiną oleju,
  • proszek przygotowany z wysuszonych i roztartych na pył ząbków czosnku.

O samym produkcie napiszemy zapewne szerzej niebawem a do tego czasu polecamy lekturę na stronie internetowej polskiego producenta: Czarny czosnek

W pierwszej kolejności wzięliśmy na warsztaty pojedyncze ząbki i przygotowaliśmy kilka przepisów z jego wykorzystaniem. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem do którego Was gorąco zachęcamy aby samemu wypróbować.

Zupa krem z białych warzyw korzennych z czarnym czosnkiem z dodatkiem ziemniaków, zielonego sera pleśniowego i cebuli dymkiSkładniki
(przepis na 4 porcje):

2 korzenie pietruszki
½ selera
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki oleju
5 ząbków czarnego czosnku
1 ½ szklanki mleka
2 szklanki wywaru warzywnego
2-3 duże ziemniaki
100 g zielonego sera pleśniowego
1 łodyga cebulki dymki
sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Obrać pietruszkę oraz seler, umyć i pokroić w kostkę
  2. Obrać cebulę i posiekać w kostkę.
  3. Usunąć łyka z selera naciowego, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
  4. Posiekać drobno na plasterki trzy ząbki czarnego czosnku.
  5. Rozgrzać olej i smażyć cebulę wraz z czosnkiem aż do zeszklenia a następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i smażyć dalsze 5-7 minut.
  6. Przełożyć podsmażone warzywa do garnka, zalać mlekiem oraz wywarem i gotować do miękkości przez 10-15 minut a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut do miękkości a następnie odcedzić.
  8. Pokroić w cienkie plasterki pozostałe ząbki czarnego czosnku.
  9. Umyć szczypiorek z cebuli dymki, osuszyć i drobno pokroić.
  10. Podawać zupę gorąca z ułożoną garścią ziemniaków na środku, posypać pokruszonym serem z zieloną pleśnią, cebulą dymką oraz udekorować plasterkami czarnego czosnku. Posypać lekko świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać.

Zupa krem z białych warzyw korzennych z czarnym czosnkiem z dodatkiem ziemniaków, zielonego sera pleśniowego i cebuli dymki