Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Śmietanowy chłodnik z białego buraka ćwikłowego z pieczonym czerwonego burakiem oraz świeżym burakiem chioggia

Składniki
(na 4 porcje)

6 czerwonych buraków ćwikłowych
1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
3/4 szklanki zakwasu z białych buraków ćwikłowych
0,5 l gęstej śmietany 18%
2 buraki choggia
8 listków nasturcji
4 jabłuszka marynowanych kaparów
sól, czarny pieprz, biały pieprz

Przygotowanie

  1. Umyć buraki, osuszyć, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 60 min. Wyjąć buraki z piekarnika, ostudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę a następnie dodać ocet balsamiczny oraz czarny grubo mielony pieprz i wymieszać.
  2. Wymieszać zakwas buraczany ze śmietaną, doprawić szczyptą soli i białego pieprzu a następnie wstawić do lodówki na min. 30 min.
  3. Obrać buraki choggia i cienko pokroić w plasterki.
  4. Umyć listki nasturcji i wysuszyć.
  5. Ułożyć na talerzu pokrojone czerwone buraki ćwikłowe, dodać na wierz plasterki buraka choggia i udekorować listkami nasturcji oraz kaparami.
  6. Zalać zimnym śmietanowym kwasem z buraków i podawać.

Śmietanowy chłodnik z białego buraka ćwikłowego z pieczonym czerwonego burakiem oraz świeżym burakiem chioggia