Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Spaghetti razowe ze szpinakiem, żółtą botwinką, czosnkiem, orzechami laskowymi, niebieskim serem pleśniowym oraz suszonymi figami i morelami

Otrzymaliśmy paczuszkę produktów z "Fitness Food" (https://www.fitness-food.pl/) do przetestowania a ponieważ lubimy zdrowe i bio składniki więc tym bardziej wzięliśmy się do wymyślenia jakiegoś przepisu. Każdy sklep ze zdrowymi produktami ma u nas zielone światło więc tym bardziej ochoczo zabraliśmy się za gotowanie. Przesłane produkty połączone z zawartością lodówki, do tego odrobina sezonowości czyli to co można wyrwać obecnie z ogródka i tak pojawiła się kompletna lista produktów, które zainspirowały nas do przygotowania wyjątkowo pysznej wariacji razowego spaghetti.

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

50 g orzechów laskowych
250 g szpinaku
1 pęczek żółtej botwinki
4 ząbki czosnku
1 cebula
500 g razowego spaghetti (użyliśmy makarony włoskiego Alce Nero)
200 g sera gorgonzola
2 łyżki masła
250 ml śmietanki 30%
75 g fig suszonych (użyliśmy figi Bio Planet)
75 g  moreli suszonych (użyliśmy moreli Bio Planet)
sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać patelnię i uprażyć orzechy laskowe, ostudzić, a następnie posiekać.
  2. Umyć szpinak oraz kolorową botwinkę, osuszyć i pokroić.
  3. Obrać czosnek i posiekać na plasterki.
  4. Obrać cebulę i drobno posiekać.
  5. Pokroić na paseczki suszony figi oraz morele.
  6. Rozgrzać masło i przesmażyć czosnek, posiekane figi z morelami oraz cebulą a następnie smażyć przez 4-5 minuty.
  7. Dodać szpinakiem oraz botwinkę, doprawić odrobinę soli i smażyć dalsze 2-3 minuty.
  8. Dodać śmietanę i pokruszony ser i podgrzewać kolejne 3-5 minuty.
  9. W międzyczasie zagotować posoloną wodę i gotować makaron tyle minut, ile podano na opakowaniu, a następnie ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2 minuty.
  10. Odcedzić makaron i dodać do niego usmażone warzywa ze śmietaną i serem, doprawić solą oraz pieprzem a następnie dokładnie wymieszać.
  11. Układać na talerzu makaron i posypać pokruszonymi orzechami.

Spaghetti razowe ze szpinakiem, żółtą botwinką, czosnkiem, orzechami laskowymi, niebieskim serem pleśniowym oraz suszonymi figami i morelami