Składniki:
(przepis na 4 osoby)
1 ½ szklanka wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
¾ szklanki octu spirytusowego
10-12 płatów śledziowych matias
300 g mieszanki pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
125 ml oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z cukrem i octem a następnie ostudzić.
- Zalać śledzie wystudzoną zalewą i odstawić na min. 24 godziny (a najlepiej na 48 godzin).
- Odsączyć śledzie po tym czasie i pokroić na mniejsze plasterki.
- Umyć pomidorki koktajlowe, osuszyć i przekroić na połówki.
- Umyć natkę pietruszki, osuszyć i drobno posiekać
- Połączyć śledzie, połówki pomidorków koktajlowych, posiekaną natkę pietruszki a następnie dodać olej i wymieszać.
- Odstawić na 1-1,5 godziny do przegryzienia.
- Doprawić grubo mielonym kolorowym pieprzem i podawać.