Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Śledzie marynowane w zakwasie buraczanym z suszonymi śliwkami, wiśniami, czerwoną cebulą i pistacjami w oleju lnianym

Przepis realizowany jest w ramach akcji "Optymalne Święta". Święta to wyjątkowy czas przepełniony bliskością i radością więc warto aby w tym czasie przygotować ciekawe dania. Akcja organizowana przez Optima ma na celu drobną zmianę w świątecznym „popuszczaniu pasa" gdyż Święta przecież mogą być pyszne ale też i zdrowe jednocześnie. W związku z tym blogerzy kulinarni (w tym "Gotowanie z Pasją") udowodniają, że jest to możliwe.

W ramach tej akcji blogerzy proponują 12 dań w nowych odsłonach, aby każdy mógł zdrowo zjeść w tym roku. Codziennie od 11.12 do 22.12 będziecie mogli poznać nowe przepis więc tym bardziej nam miło zaprezentować ten ostatni na pyszne śledzie ale w nowoczesnej odsłonie.

Życzymy Wam Wszystkiego Dobrego w te Optymalne Święta.

Składniki:
(przepis na 4 osoby)

1 ½ szklanka soku z buraków
¾ szklanki cukru
¾ szklanki octu spirytusowego
10-12 płatów śledziowych matias
1 szklanka mrożonych wiśni
2 czerwone cebule
150 g suszonych śliwek bez pestek
125 ml oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
3 łyżki łuskanych prażonych pistacji
czarny pieprz
4 bułki (lub 8 kromek ulubionego pieczywa)
4-6 łyżek margaryny Optima

Przygotowanie:

1. Podgrzać sok z buraków z cukrem i octem cały czas mieszając aby się rozpuścił a następnie ostudzić.
2. Pokroić śledzie na mniejsze plasterki.
3. Zalać śledzie wystudzoną zalewą i odstawić na noc do lodówki (na ok. 8-12 godziny).
4. Rozmrozić wiśnie.
5. Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
6. Odsączyć śledzia z zalewy.
7. Połączyć śledzie, posiekaną cebulę, wiśnie i suszone śliwki a następnie dodać olej i wymieszać. Odstawić na 2-3 godziny do przegryzienia.
8. Przeciąć bułki na pół i posmarować Optimą. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej) margaryną do dołu i podgrzewać do zarumienienia.
9. Podawać śledzie posypane pistacjami oraz doprawione grubo mielonym pieprzem a następnie podawać  z dodatkiem grillowanego pieczywa.

Po więcej przepisów dedykowanych Optymalnym Świętom zapraszam tu:
http://optymalnewybory.pl/optymalneswieta

Śledzie marynowane w zakwasie buraczanym z suszonymi śliwkami, wiśniami, czerwoną cebulą i pistacjami w oleju lnianym