Czytaj więcej...

Hamburger nie tylko na stałe wszedł do kulinarnej historii, ale także został ikoną popkultury. Pojawiał się w wielu filmach, wystarczy wspomnieć choćby kultowy już dzisiaj Pulp Fiction (reż. Quentin Tarantino) z 1994 roku i słynny dialog pomiędzy Vincentem Vegą (John Travolta) a Julesem Winnfieldem (Samuel L. Jackson) o ćwierćfunciaku z serem. Śpiewano też o nim piosenki, m.in. Cheeseburger in Paradise z 1978 roku Jimmy’ego Buffetta czy Burger Man ZZ Top. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, jak hamburger powstał, dlaczego nosi taką, a nie inną nazwę i czy naprawdę jego kolebka to Ameryka, gdzie stał się wręcz ikoną stylu życia? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w tej książce.

„BurgerDream” to książka przygotowana przez „Streat Slow Food” (Darek Miszczyk i Grzegorz Kubarek) czyli pierwszy w Krakowie food truck nawiązujący do amerykańskiej tradycji mobilnych kuchni, serwujących hamburgery najwyższej jakości oraz blog kulinarny „Gotowanie z Pasją” (Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz), którzy na swoim koncie ma już książki „KipiKasza”, „RetroWarzywa” i „Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek”.

Czytaj więcej...Można by się zastanawiać czemu właśnie taki tytuł. Nie dało się zawrzeć w jednym słowie informacji, że książka dotyczy całej gamy warzyw należącej do grupy dyniowatych. Zresztą tytuł „dyniowate” był rozważany ale mógłby sugerować, że to książka tylko o dyniach oraz, że to jakiś podręcznik dla działkowiczów czego na pewno chcieliśmy uniknąć. W związku z tym powstał szerszy tytuł nawiązujący w sposób luźny do poniższej wyliczanki jaką pamiętałem z dzieciństwa:
Jurek ogórek, kiełbasa i sznurek.
Kiełbasa uciekła a Jurek do piekła.

Czytaj więcej...Warzywa na stół!

Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Po bestsellerowej „Kipi kaszy” podjęliśmy smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni.

Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.

Premiera książki "Retrowarzywa" będzie miała miejsce 8 czerwca 2016, książka będzie dostępna w księgarniach w całej Polsce (m. in. Empik, Matras) oraz na stronie internetowej wydawnictwa Samo Sedno.

Czytaj więcej...„Kipi kasza" specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowaliśmy aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Z jednej strony na nowo odkrywamy tradycję i proponujemy klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzamy kulinarne nowinki i zaskakujemy kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami.

Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.

Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!
Premiera 16 maja 2015, na Warszawskich Targach Książki.