Gotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasjąGotowanie z pasją

Smoothie z żółtego arbuza z syropem lawendowym

Składniki na syrop lawendowy (ok. 1 słoik):
1 szklanki kwiatów lawendy
0,5 l wody
0,5 kg cukru brązowego

Składniki (na 4 porcje):
1 mały żółty arbuz (ok. 2 kg)
1 paczka lodu
6-8 łyżek syropu lawendowego

Przygotowanie syropu z lawendy:

  1. Wsypać cukier do garnka, dodać wodę i zagotować.
  2. Dodać kwiaty lawendy bez łodyżek i gotować na wolnym ogniu kilka minut.
  3. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia np. na całą noc.
  4. Przelać przez sito syrop do słoika.
  5. Wstawić zakręcony słoik do garnka z wodą i gotować około 15 minut.
  6. Wyjąć słoik z syropem lawendowym i odstawić do ostygnięcia.
  7. Używać syrop jako dodatek do napojów i deserów ale też do sosów czy też marynowania mięsa.

Przygotowanie smoothie:

  1. Pokroić arbuza na mniejsze części.
  2. Usunąć skórę oraz pestki.
  3. Zmiksować miąższ.
  4. Włożyć lód do szklanek.
  5. Nalać sok ze zmiksowanego arbuza.
  6. Dodać po 1 lub 1 ½ łyżce syropu lawendowego do każdej szklanki.
  7. Wymieszać i pić schłodzone.

Smoothie z żółtego arbuza z syropem lawendowym