Składniki:
(na 4-6 słoików)
2 małe główki młodej kapusty włoskiej (po usunięciu zewnętrznych liści i głąba ok. 1 kg)
½ bulwy brukwi (po obraniu ok. 350 g)
2 podłużne czerwone papryki
2 zielone papryczki chili
6 łodygi selera naciowego
2 cebule białe (tzw. czosnkowe)
0,5 kg ciemnym winogron
4 szklanki wody
1 ½ szklanki octu spirytusowego
1 ½ szklanki cukru
3 łyżeczki soli
1 łyżka kminku
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z octem i cukrem a następnie ostudzić.
- Usunąć zewnętrzne liście z kapusty oraz wyciąć głąb a następnie drobno poszatkować.
- Obrać brukiew i zetrzeć na dużych oczkach.
- Umyć obie rodzaje papryki, osuszyć i pokroić wraz z pestkami na drobne plasterki.
- Umyć łodygi selera naciowego, osuszyć, obrać zewnętrzne łyko i pokroić w drobne plasterki.
- Obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
- Umyć winogrona, wysuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
- Wymieszać pokrojone warzywa z winogronami i kminkiem.
- Wyparzyć słoiki i włożyć mieszankę.
- Zalać zimną marynatą i odstawić (ewentualnie pasteryzować w gorącej wodzie przez 5-10 minut).